Les proves de l‘evolució.

La biologia d’avui no es pot entendre sense tenir en conte la teoria de l’evolució. L’esdeveniment de l’evolució és molt difícil d’observar directament, ja que és un procés molt llarg, però tots els organismes vius presenten trets evolutius que la demostren.

Així tot podem observar proves de diferents tipus:

            – Paleontològiques.

L’estudi dels fòssils i la comparació de les espècievo_caballoes extintes i les actuals ens permet veure les seves similituds i diferències. Demostrant que els éssers vius que han viscut a la Terra en el passat han canviat amb el temps i que unes espècies han estat substituïdes per altres.

Així per exemple tenim disponible tota la sèrie de fòssils que permeten comprovar l’evolució del cavall. Es coneixen les passes que han permès la transformació d’un animal d’una mida reduïda amb quatre dits a les potes cap l’estat actual, d’alçada major i amb un dit a cada pota.

Un altre exemple de com ha estat la transformació de les espècies veient el que ens diuen els fòssils és el cas de l’Archaeopteryx, una baula intermèdia entre un au i un rèptil. Aquest animal va tenir plomes però amb dents al bec i arpes a les ales.ARCHAEOPTERYX cat

– Biogeogràfiques.

Es basa en estudiar les similituds i diferències de la fauna i flora segons la seva localització geogràfica. Així els organismes de dues regions seran més semblats quant més a prop estiguin i més diferents quant mes lluny.

Per exemple els micos d’Amèrica del sud i de l’Àfrica són diferents però presenten espècies que es troben relacionades encara que aquests dos continents es varen separar fa milions d’anys.

?????????????

D’altra banda si observem la fauna d’Austràlia veiem que hi ha grups d’animals que són molts diferents a la de la resta del món, com és el cas dels mamífers, on els marsupials i els monotremes (mamífers primitius amb característiques de rèptil) són la gran majoria, en detriment dels placentats. Austràlia es va separar de la resta de continents amb major anterioritat i el grup dels mamífers varen evolucionar independentment a la de la resta del món.

mamiferos_australia

– Anatòmiques.

Són el resultat de l’estudi comparat dels òrgans de les diferents espècies, tant pel que fa a la seva estructura com a la seva funció. Així podem distingir entre:

Òrgans homòlegs: tenen la mateixa estructura interna encara que la seva forma i funció siguin diferents. Són la prova d’un origen comú.

órganos homólogos

Òrgans anàlegs: tenen una mateixa funció, encara que les seves estructures internes són diferents. Proven l’adaptació d’òrgans diferents a una mateixa funció, com per exemple les ales dels aus i les dels insectes. A aquest fet s’anomena evolució convergent.

alas

– Embriològiques.

Quan estudiem els desenvolupament embrionari dels animals ens adonem que els trets comuns a les fases inicials són més semblants quant més propers són els animals, cosa que demostra que ha hagut un antecessor comú per tots ells.

embriones

– Biomoleculars.

Les trobem en estudiar a nivell molecular espècies diferents, comparant seqüències de proteïnes i àcid nucleics. Quant més semblants siguin dos organismes, més coincidències existeixen a les molècules que els formen. Així per exemple els humans compartim el 31% dels gens amb els llevats, un 40% amb els cucs del gènere Caenorhabditis, un 90% amb els ratolins i un 99% amb els ximpanzés.

comparacion_cromososmas

Perquè una espècie evolucioni cap una altra s’ha d’aïllar genèticament de la població original, fet que permet que els nous trets adquirits siguin transmetent-se a les noves generacions, aquest esdeveniment pot ser degut a:

Separació geogràfica entre les dues poblacions: com pot ser per una barrera física (riu, muntanya, nova illa,…). Cada població s’aniria adaptant als diferents ambients acumulant diferències genètiques fins arribar a un punt que no es poden reproduir entre si.

Mecanismes d’aïllament que impedeixen l’intercanvi genètic: no impliquen que les poblacions estiguin separades físicament. Poden ser canvis d’hàbits (diürn o nocturn), canvis en el rituals d’aparellament, períodes de reproducció diferents (durant les hores del dia o les estacions),…

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s